Pas på øjnene når du tager på stranden eller hopper i sejlbåden

Sommeren er på sit højeste og vi dyrker solen som havde vi aldrig set den. Vi valfarter til stranden og mange Danskere springer straks i bådene for at dyrke deres passion for sejlsport. Hvis man ikke har de rette solbriller på mens man er på havet kan det resultere i svejseøjne, som er ganske ubehageligt.

Hvad er svejseøjne?

Svejseøjne, sejlerøjne eller sneblindhed, kært barn har mange navne, opstår fordi øjnene bliver udsat for en “dobbelt dosis” af ultraviolet lys. Solens stråler reflekteres i vandoverfladen (i sneen på skiferien) og giver smerter i øjnene, grusfornemmelser og desideret lysskyhed.

Symptomerne kommer desværre oftest først nogle timer efter, at man har været udsat for solens ultraviolette stråler, så derfor vil man ofte først opdage skaden, når den er sket. Det er derfor vigtigt at forebygge svejseøjne ved at anvende beskyttelsesbriller, hvis man arbejder med svejsning, og solbriller, hvis man står på ski eller sejler.

Behandling af svejseøjne

Ubehaget og smerterne går over af sig selv i løbet af 12-24 timer, men kan lindres af en øjensalve, mørke, smertestillende håndkøbsmedicin og et koldt, vådt omslag over de lukkede øjne. Det er også en god ide at holde sig i et mørkt rum, så øjnene kan slappe af og få tid til at hele.

Udover selvfølgelig at have nogle ordentlige solbriller på kan det være en god ide at have en øjenspray med i strandtasken eller sejlerbuksen, for det kan være med til at lindre og fugte øjnene efter en dejlig dag på vandet.